“van Asch van Wijckskade 28: een pand dat voor de gezondheidszorg behouden bleef.

Jan Maas

In 1866 legde FC Donders de eerste steen van het Physiologisch laboratorium van de Universiteit Utrecht aan de Van Asch van Wijckskade 28. Donders bekleedde toen de gecombineerde leerstoel oogheelkunde en volksgezondheid. het pand is om twee redenen de moeite waard om het te bezoeken. Ten eerste vanwege de geschiedenis van de wetenschap: vele ontdekkingen werd en in dit pand gedaan. Dat besmettelijke ziekten thans in Nederland nog maar in geringe mate voorkomen, is te danken aan het werk dat velen in dit pand hebben verricht. De tweede reden is de architectuur van het gebouw. Vele stijlen komen elkaar hier tegen. Gotische ornamenten wisselen de barokke stijl af.

Thans is in het gebouw een gezondheidscentrum gevestigd. Dat werkt voor de bevolking van de binnenstad