Regenten en Rebellen door de eeuwen heen.
door: James van Lidth de Jeude,

Omdat vandaag ook lezingen en rondleidingen plaatsvinden elders in het stadhuis over de bouwgeschiedenis , wil ik wat vertellen over opstanden van “Rebellen” tegen “”Regenten”, die door de eeuwen heen rondom het stadhuis hebben plaatsgevonden. De eerste opstand is die van de Patriotten tegen de Stadhouder en zijn aanhangers “de Orangisten”. De Patriotten wilden een einde aan het privilege van de Stadhouder om de stadsbestuurders te benoemen en wilden het recht op eigen milities. De opstand leidde tot stadhuisblokkades met stenen door de ruiten. Citaat: “De meest spectaculaire belegering van het stadhuis was in december 1785. Terwijl Ondaatje (Patriottenleider jvl) in de raadszaal met de doodsbange bestuurders onderhandelde, sprak zijn medestrijder Jan van Lidt de Jeude vanaf een ton , verlicht door flambouwen , het woedende volk toe”. De tweede opstand vond ongeveer 200 jaar later plaats. Onder verantwoordelijkheid van wethouder Wil Velders werd in de jaren 1978 tot 1982 een goed voorzieningen pakket in het welzijnswerk opgebouwd. Door de crisis van begin tachtiger jaren (Bestek 81!) moest een deel hiervan weer worden “wegbezuinigd”. Dit leidde tot heftige protesten van het “Welzijnswerk”tot stadhuisblokkades toe. Terwijl de wethouders Velders (Welzijnswerk) en van Lidth de Jeude (Financiën) de bezuinigingen in de raadszaal boven aan het toelichten waren vlogen beneden de stenen door de ruiten. De derde opstand was rond 1120. De Bisschop van Utrecht , Godebald, liet de Rijn afdammen bij Wijk Bij Duurstede, wat tot heftige protesten leidde van de Burgers van Utrecht. Keizer Hendrik V koos de kant van de Utrechters, gooide de Bisschop in het gevang en dwong hem de Utrechters Stadsrechten te verlenen. Dit geschiedde op 2 juni 1122 en gaat groots gevierd worden in 2022!!! Utrecht, 31/7/19.